Is toyrotation dé oplossing tegen verveling?
Twintig jaar geleden deed ze al aan toyrotation. En dan niet op de manier die we nu op de socials tegenkomen, maar op een manier die voor alle ouders te doen is. Eens in de zoveel tijd ging namelijk de bak met Duplo naar zolder en haalde ze de treinbaan weer naar beneden. Het effect: het speelgoed was weer als nieuw voor haar kinderen.
Het gaat hier over mijn zus. Zes jaar ouder en twintig jaar eerder in de kleine kinderen dan ik. Af en toe doe ik weer even een vergelijk. Sla ik niet een beetje door? Haar kinderen konden toch ook ontzettend goed spelen? En dat zonder Montessori-kastje of compleet uitgedachte theorieën over toyrotation.
Mijn conclusie: ja ik sla een beetje door. En ook dat is dikke prima. Want ik vind het gewoon hartstikke leuk om te wisselen met het speelgoed. Dus voordat ik een uitgebreid verhaal tik over toyrotation, vraag ik je om jezelf een belofte te doen:
“Ik doe alleen aan toytrotation omdat ik het leuk vind. Zodra het een gevoel van moeten oplevert, duik ik op de bank met een lekker boek of stap ik in mijn sportpakkie de deur uit. Ik beloof plechtig dat mijn eigen ontspanning belangrijker is dan me vasthouden aan een of ander schema waar mijn kinderen over 20 jaar geen enkele herinnering aan zullen hebben.”
Ofzoiets.
Zo. Klaar voor de inhoud?
Toyrotation op basis van het thema feest
Voor- en nadelen van Toyrotation
Dit zijn voor mij de belangrijkste redenen om aan toyrotation te doen:
- Ik vind het hartstikke leuk om te doen;
- Door het aanbod te beperken, blijft het overzichtelijk welk speelgoed er is;
- Door regelmatig te wisselen, zie ik vaker een onderzoekende houding in het spel;
- Het geeft mij de kans om het aanbod af te stemmen op gebeurtenissen;
- Jonge kinderen ontwikkelen snel. Toyrotation biedt de kans om aan te sluiten bij ontwikkeling en interesses.
Nadelen:
- Het kost tijd. Ik zal er maar eerlijk over zijn, na een toyrotation heb ik altijd een extra moetje op mijn lijstje: alles uit het kastje weer netjes opbergen.
- Het spel wordt in die zin best wel gestuurd door mij. Als het aanbod niet heel aantrekkelijk is, zal er ook minder gespeeld worden.
Dat tweede nadeel is voor mijzelf niet zo’n enorme uitdaging. Dat lukt eigenlijk best wel. Maar dat is misschien ook wel omdat het mijn corebusiness is: spel laten aansluiten bij de interesses en ontwikkeling van jonge kinderen.
Dus hallo. Hier ben ik om jou een beetje wegwijs te maken in het land van Toyrotation.
Toyrotation op basis van speelschema ordenen
Soorten spel en speelgoed
Spel en speelgoed kan je opdelen in allerlei soorten speelgoed. Sommige speelgoed heeft al een vaste plek in huis. Denk bijvoorbeeld aan knutselspullen en klei.
Zelf zijn wij niet in het bezit van zo’n hartstikke leuk IKEA-keukentje. En ondanks dat ik echt wel fan ben van dat keukentje, hebben we ‘m tot op de dag van vandaag nog niet gemist. Eens in de zoveel tijd maak ik namelijk van ons kastje een keukentje.
Kijk dus vooral welk soort spel je wel of niet wilt aanbieden in je kastje en welk materiaal je gewoon laat liggen waar het ligt.
- Constructiespeelgoed
- Poppetjes
- Dieren
- Fijne motoriek
- Grove motoriek
- Muziekinstrumenten
- Voertuigen
- Ballen en knikkers
- Keukenspulletjes
- Puzzels
- Speelgoed voor Pretend Play/rollenspel
- Looseparts
- Sensorisch speelgoed
- Rekenmaterialen
- Speelgoed met letters
- Spelletjes
- Speelgoed voor Small World Play
Het komende jaar ga ik wat dieper in op een aantal onderwerpen. In de blog invitationtoplay blog invitationtoplay help ik je op weg om het constructiespel aantrekkelijk aan te bieden. De onderdelen die je bij een invitationtoplay wilt aanbieden, kan je dus ook zeker neerzetten in je kastje.
Keuzes maken bij het inrichten van het kastje
Bij het inrichten van het kastje kan je voor allerlei keuzes komen te staan. Het inrichten kan op basis van een thema, op basis van een speelschema, op basis van één soort spel, maar kan ook helemaal random zonder je ergens aan vast te houden.
Onderaan deze blog vind je een document dat jou kan helpen bij het maken van die keuzes. Ik geef een aantal schema’s die je zelf kunt invullen.
Hoe vaak je wisselt, is ook helemaal aan jou. Zelf wissel ik de inhoud eens in de twee weken.
Toyrotation op basis van Pretend Play
Houvast bij het wisselen van speelgoed voor jouw peuter of kleuter
Toyrotation moet vooral leuk zijn. Het is helemaal ok als je jezelf erin verliest. Volwassenen mogen ook wel een beetje spelen, toch?
Wil je wat meer variatie in je aanbod, dan kan je afwisselen tussen soorten spel. De ene keer baseer je het aanbod op basis van een thema en de volgende keer op basis van een speelschema.
Heb je behoefte aan houvast? Download dan het document met schema's om zelf in te vullen.
Kom je er nog steeds niet uit? Stuur vooral een DM via insta!