Spelen met stapelcijfers: 7 activiteiten die rekenvaardigheden van kleuters stimuleren

Rekenvaardigheden stimuleren met stapelcijfers

Spelen met stapelcijfers: 7 activiteiten die rekenvaardigheden van kleuters stimuleren

Stel je voor dat je kleuter geïnteresseerd is in cijfers. Hartstikke leuk natuurlijk en voor je het weet, zit die set stapelcijfers in je winkelmandje en ben je weer een doosje speelgoed rijker.

Na één keer het trucje “even hoog” belandt het rekenmateriaal onderin de kast en kijkt jouw speelgrage kleuter er niet meer naar om.

Spijt van je aanschaf? Niet nodig! In deze blog deel ik 7 activiteiten die kinderen kunnen doen met stapelcijfers. Dit is namelijk prachtig speelgoed om rekenvaardigheden van jonge kinderen op een speelse manier te stimuleren.

Tellen en getalbegrip

Tellen en getalbegrip

Getallen en bewerkingen met stapelcijfers

Getallen en bewerkingen

Spelenderwijs rekenvaardigheden stimuleren met stapelcijfers

"Verliefde harten" -  samen 10

1. Tellen en getalbegrip

Bied de stapelcijfers aan in combinatie met looseparts. Geef geen opdracht, maar laat je kind zelf tot de ontdekking komen dat hij aantallen kan koppelen aan de cijfers. Komt jouw kind tot ander spel? Prima! Laat het lekker gebeuren. Alleen als je kind niet tot spel komt, geef je het spel wat sturing. Maak bijvoorbeeld een spelletje door een getal neer te leggen en leg het onjuiste aantal looseparts bij de stapelcijfer. Vraag je kind of jij het goed hebt gedaan. Een stapje verder is de vraag: "hoeveel heb ik teveel/te weinig neergelegd?"

 

2. Getallen en bewerkingen

Nodig jouw kind uit om een muur van 10 te maken. Vanaf groep 3 komt het begrip "Verliefde harten" aan bod, waarbij kinderen sommen tot tien automatiseren. Bij automatiseren gaat het erom dat kinderen in één keer het antwoord weten, zonder een som uit te hoeven rekenen. Spelen met de stapelcijfers kan daar een bijdrage aan leveren.

verbanden leggen met stapelcijfers

Verbanden leggen

meten met stapelcijfers

Meten met stapelcijfers

Patronen maken met stapelcijfers

Patronen maken met stapelcijfers

3. Verbanden leggen

Maak een tabel van stapelcijfers. Gooi met de kleurendobbelsteen en turf hoe vaak je iedere kleur gegooid hebt. De stapelcijfers laten na afloop zien welke kleur je het meest hebt gegooid, welke het minst en welke kleuren je even vaak hebt gegooid. Je kunt de stapelcijfers ook prima op de kop plaatsen, want de hoogte van het cijfer presenteert de informatie in de tabel.

 

4. Meten met stapelcijfers

Hoe hoog zijn tien boeken op een stapel? En hoe hoog is de vaas met bloemen? 

 

5. Meetkunde met stapelcijfers

Maak een mandala door de stapelcijfers te combineren met looseparts. Ook leuk: bied de stapelcijfers eens aan met een zaklamp. Hoe groot kan je de 2 maken? En herken je de 5 achter een wit vel papier als je er met een zaklamp doorheen schijnt?

Bouwen met stapelcijfers

Een ballrun bouwen

vrij spel

Bedenk je eigen spel

vrij spel

Vrij spel

6. Bouwen met stapelcijfers

Combineer de stapelcijfers met bouwplankjes of de petals van Grapat en bied aan in combinatie met knikkers. Tijdens het bouwen van een ballrun is jouw kind ook nog eens bezig met de telrij. 

 

7. Vrij spel

Zeker niet onbelangrijk: geef jouw kind de kans om zelf zijn spel te verzinnen met de stapelcijfers. Bied ze aan in alle soorten spel. Laat je verrassen door de creatieve ideeën van jouw peuter of kleuter. Misschien ontstaat er wel een cijferwinkeltje tijdens rollenspel? Of worden de cijfers begraven als schatten tijdens het spelen met kinetic sand? 

Wat jouw kind ook verzint: laat je verrassen. Ieder vrij speelmoment is een kans om tot interessante ontdekkingen te komen.

Aanvullend leesmateriaal

Deze boeken sluiten mooi aan bij de interesse in cijfers. Klik op de afbeeldingen om de boeken bij mister Bol te bekijken.